îndreptări-jante

De ce și la cine să apelezi pentru îndreptări jante în urma unui incident?

În urmă unui incident, cum ar fi o groapă, un trotuar sau un obiect de pe drum, janta se poate deforma. Acestea vor provoca o uzură a anvelopelor, vibrații și/sau uzura prematură a pieselor mecanice care țin roata. Tocmai această constatare a determinat multe service-uri auto să se specializeze pe îndreptări jante. Astfel se asigură suportul necesar șoferilor ce s-ar putea gândi că doar înlocuirea este singura soluție în aceste cazuri nefericite.

Îndreptări jante: cât de deteriorată poate fi o jantă?

Deteriorarea unei jante are ca rezultat o deformare mai mult sau mai puțin marcată a acesteia din urmă. În mod normal, pentru a permite roților să ruleze în armonie, jantele trebuie să fie perfect rotunde, dar în urma unei astfel de deteriorări, acestea ajung să-și piardă structura inițială și deseori par mai plate. O astfel de daună este ușor de recunoscut. Deteriorarea confortului de șofare este un semn al acestui lucru. Din cauza unei jante deformate, șoferul, precum și pasagerii, vor simți vibrații semnificative destul de neobișnuite. Cauza defecțiunii cu siguranță nu este vizibilă cu ochiul liber. Controlul anvelopelor de către un mecanic auto nu va scoate la iveală nicio deteriorare, dovadă că problema se datorează, cel mai sigur, deformării jantelor! Ce e de făcut atunci? Trebuie să găsești un service auto specializat unde se fac îndreptări jante și să rezolvi problema cât mai repede!

Îndreptări jante: cum să identifici o jantă îndoită/deformată?

Este destul de ușor de detectat pe un vehicul dacă una sau mai multe jante sunt deformate, deoarece șoferul acestuia va simți vibrații ciudate atunci când îl șofează. Șoferul poate verifica cu ușurință mașina sa, și să vadă dacă una sau mai multe jante sunt deteriorate.

În primul rând, verifică dacă anvelopele mașinii nu prezintă defecte vizibile (anvelope deformate, cauciucuri uzate).

Apoi, după cum am scris mai sus, vibrațiile pot fi un indiciu în cazul unor jante deformate.

O jantă deformată poate cauza probleme cu pierderea presiunii în anvelope și poate avea o influență considerabilă asupra modului de a șofa și a performanței vehiculului. S-ar putea ca una din jante să fie îndoită dacă vehiculul pare că nu ia virajele corect sau dacă sunt vibrații severe în volan.

Deteriorarea unei jante este adesea vizibilă, dar poate fi și mai greu de observat dacă se află în interiorul jantei sau dacă janta are un capac.

În cel de-al doilea caz, este în general destul de simplu să scoți capacele și să te uiți un pic la anvelope pentru a verifica dacă nu sunt deteriorate.

Îndreptări jante: ce presupune acest proces?

Iată cum se pot desfășura aceste procese de îndreptări jante în cadrul unui service auto specializat:

– Evaluarea deformării: această operațiune este efectuată pentru a avea o primă inspecție vizuală a deformării în cauză și pentru a evalua natura acesteia. Pentru a face acest lucru, janta este prinsă într-un strung mecanic. Apoi janta este învârtită astfel încât eventualele defecte să fie evidențiate. Una dintre marginile strungului este echipată cu un comparator menit să marcheze denivelările care pot varia în funcție de gravitatea șocului suferit.

– Încălzirea jantei: înainte de a face aceste îndreptări jante, jantele trebuie mai întâi încălzite suficient, fără a deteriora materialul din care sunt făcute. Această operațiune necesită o anumită precizie, mai ales în ceea ce privește temperatura. Prin urmare, temperatura trebuie măsurata cu un termometru cu infraroșu. De remarcat că acest procedeu nu este obligatoriu dacă vorbim de deformări ușoare. Într-un astfel de caz, procesele de îndreptări jante se pot efectua la rece.

– Îndreptarea zonei deformate: aceasta este o muncă delicată de lipire a marginilor deformate pe un dispozitiv special, cum ar fi cricul hidraulic. Echipat cu tijă de oțel, acest cilindru va împinge treptat piesele defecte pentru a rectifica deformarea. Acest pas poate fi repetat de mai multe ori.

De ce să apelezi la un profesionist pentru îndreptări jante?

Dacă vorbim de jante din aluminiu, știi probabil că aluminiul este un material ușor de manevrat. Având în vedere rigoarea, precum și precizia necesară acestui tip de operațiuni de îndreptări jante, este evident că aceasta nu este o sarcină destinată amatorilor, ci o muncă de mecanic auto expert. Mai mult, așa cum am menționat mai sus, procesele de îndreptări jante presupun un anumit număr de pași, cu respectarea unor măsuri deosebit de stricte. Prin urmare, cel mai bine este să mergi la un atelier auto specializat în repararea jantelor, respectiv îndreptări jante, în loc să încerci să efectuezi singur reparația.

Îndreptări jante: cât te poate costa?

Doar pentru îndreptări jante, tariful unor astfel de operațiuni nu va depăși câteva sute de lei. Cu toate acestea, întrucât majoritatea service-urilor auto oferă o varietate de proceduri, și având în vedere complexitatea operațiunilor în funcție de caz, îndreptarea jantelor poate fi însoțită de un serviciu complet de vopsire. Prețul așadar va fi un pic mai ridicat, dar mai mic decât o înlocuire completă a jantelor.

Ce deformare suplimentară poate fi observată pe o jantă?

Dacă jantele unei mașini pot fi îndoite ca urmare a deteriorării, componentele roților auto pot suferi și alte tipuri de daune, cum ar fi:

– Jante răsucite sau deformate, care se disting în principal printr-o deformare a uneia dintre flanșele jantei.

– Jante crăpate, care arată că deformarea cauzată de o coliziune a fost suficient de mare pentru a se produce o ruptură. Șoferii ar trebui să fie extrem de precauți, deoarece fisurile jantei nu sunt întotdeauna ușor de diagnosticat și reprezintă un risc semnificativ dacă șoferul nu se oprește la primul service auto. În acest caz, procesul de îndreptări jante nu te ajută, întrucât janta va trebui înlocuită.

Dacă vei continua să mergi cu janta deformată, te poți pune în pericol. Dacă descoperi că ai o janta deteriorată, este important să mergi la un service auto specializat pentru a efectua verificări.

Profesioniștii autorizați dintr-un service auto specializat pentru îndreptări jante pot rezolva aproximativ 95% din jantele deteriorate. O deformare ușoară a jantei nu este motiv pentru înlocuirea ei, mai ales că acest lucru te poate ajuta să faci economii. Cu toate acestea, dacă deteriorarea jantei este profundă și gravă sau dacă se descoperă crăpături în ea, janta va trebui înlocuită.

Vezi și

îndreptări-jante-Brașov

Ce probleme serioase rezolvi printr-un serviciu de îndreptări jante Brașov?

Există niște forțe centrifuge foarte puternice atunci când un vehicul este pus în mișcare, ceea ce înseamnă că jantele sale trebuie să fie într-un echilibru și o formă aproape perfectă pentru ca totul să funcționeze așa cum ar trebui. Unii oameni cred că, dacă o jantă îndoită este...

Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?
Call Now Button