roluit-jante

Ce este procesul de roluit jante și în ce situații este util?

Pe măsură ce crește gradul de uzură al unui vehicul, se poate întâmpla ca janta să se deformeze și să observi vibrații semnificative în timpul șofatului. Aceasta este într-adevăr o problemă gravă care poate duce la un risc mai mare de accident. Prin urmare, înseamnă că trebuie să acționezi rapid de îndată ce observi că una sau mai multe dintre jantele mașinii sunt îndoite.

În ce situație este recomandată procedura de roluit jante?

Trebuie spus că o jantă deteriorată nu este neapărat ireparabilă! Înainte de a te gândi la o schimbare a jantelor care poate echivala cu o gaură serioasă în buget, poți lua în considerare la modul serios o reparație cu un preț mai mic: procesul de roluit jante reprezintă refacerea unei jante îndoite sau deformate.

După un impact sau dacă ai șofat peste o groapă, este posibil să simți vibrații în volan. Dacă nu este o problemă de echilibrare și nu poți detecta nicio deteriorare nici pe anvelopă, nici pe exteriorul roții, janta poate avea o deformare. Această deformare poate fi localizată pe fața exterioară și/sau pe fața interioară.

Janta vehiculului tău poate fi:

– Deformată, caz în care janta nu mai este perfect rotundă, iar „buza” jantei poate fi îndreptată prin procesul de roluit jante.

– Crăpată: deformarea jantei este cea care a provocat o fisură în anvelopă ce nu este neapărat vizibilă, este riscant să continui să șofezi fără să o repari.

– Janta este o piesă proiectată într-o manieră circulară. Acest lucru îi permite să se adapteze perfect la roata mașinii tale și să minimizeze vibrațiile în timpul călătoriilor. Se poate deforma în urma unui impact violent cu un obiect de mobilier stradal sau o bordură, și se poate chiar rupe, crăpa sau îndoi.

– Aspectul jantei devine mai plat în zona deformată. Vei descoperi astfel deteriorări atât asupra structurii jantei, cât și asupra roții. Astfel, în loc să fie complet circulară și să se rotească armonios, prezintă deteriorarea structurii sale, mai mult sau mai puțin semnificativă. Acest lucru îi oferă un aspect deformat și mai plat.

– Deși vorbim adesea de o roată deformată, nu această parte este cu adevărat deformată. Dimpotrivă, janta este cea care este deformată.

Anumite „simptome” te pot avertiza că janta este îndoită și necesită o verificare atentă, urmată de procedura de roluit jante:

– Deteriorarea gradului de confort la șofat: simți vibrații puternice;

– Starea jantei: datorită unei examinări vizuale a roților, poți ști cu ușurință dacă jantele mașinii tale sunt deformate sau nu.

Atenție: este foarte periculos să continui să șofezi cu una sau mai multe jante îndoite. Imediat ce observi aceste probleme, mergi la un mecanic auto profesionist pentru a face reparațiile necesare.

Ce să faci dacă ai constatat o deformare a jantei?

Îndreptarea unei jante sau procedura de roluit jante este o operațiune rezervată unui mecanic auto profesionist într-un service auto specializat. Acesta va trebui să efectueze operațiuni de sudură, strunjire și lustruire pentru a reda jantelor aspectul inițial.

Înainte de a începe intervenția, trebuie mai întâi să fie verificată starea jantelor. În cazul unei deformări semnificative, procedura de roluit jante poate că nu va fi suficientă pentru a rezolva problema. Dimpotrivă, va fi necesară înlocuirea jantei.

Ce riști dacă nu se face procedura de roluit jante?

Atunci când vehiculul are una sau mai multe jante deformate, ținuta de drum și modul în care „simți” mașina sunt anormale, poți fi în pericol. O astfel de situație îți poate afecta capacitatea de reacție, rulmenții, precum și echilibrul general al mașinii tale.

De aceea, în cazul unei probleme, trebuie să mergi la un service auto pentru roluit jante, iar un mecanic auto poate să îți verifice fiecare jantă. Dacă există o deformare sau îndoire, atunci acesta din urmă îți va oferi diverse soluții de reparații, mai ales procedura de rolui jante, cu scopul de a reface jantele și de a asigura astfel șofatul în siguranță.

Cum știi cât de gravă este deformarea jantei?

Atunci când apelezi la un service auto specializat în scopul efectuării procedurii de roluit jante, mecanicul auto va respecta anumiți pași.

Primul pas este evaluarea deformației și a naturii acesteia. Janta se fixează așadar pe o mașină de îndreptat jante, pentru a măsura deformațiile. Janta va realiza o mișcare completă de rotație, iar un comparator va măsura abaterile de formă pe toată circumferința jantei. În timpul acestei lucrări precise și riguroase, este adesea obișnuit să se observe diferențe de nivel de câțiva milimetri în funcție de impactul asupra jantei. Gropile și limitatoarele de viteză sunt lucruri ce pot deforma jantele!

Cum se efectuează procedura de roluit jante?

Dacă pe jantă este detectată o deformare, procedura de roluit jante va începe cu adevărat cu primul pas de încălzire a jantei. Acest pas este deosebit de precis deoarece încălzirea trebuie să respecte măsuri foarte stricte. Un termometru cu infraroșu măsoară creșterea temperaturii pentru a încălzi aliajul la temperatura potrivită și pentru a putea trece la pasul următor: îndreptarea jantei deformate. Pentru această muncă meticuloasă, se folosește un instrument special: un cilindru hidraulic cu tijă de oțel. Acesta se lipește de partea din marginea deformată pentru a rectifica deformarea. Această operațiune se repetă de mai multe ori, asociată cu etapele de încălzire succesive.

Procesul de îndreptare a jantei presupune că janta este fixată pe o mașină specială (mașină de echilibrat) și se îndreaptă cu niște prese hidraulice, în cazul în care este ovală sau este puțin strâmbă. Se consideră că o jantă deformată „din butuc” (mai precis din zona de prindere, a prezoanelor) nu poate fi îndreptată. În timpul operațiunii de roluit jante, mecanicul auto va căuta să îndrepte buza jantei, mai pe înțelesul tuturor, suprafața de contact între jantă și cauciuc, procedură ce se va desfășura pe o mașină similară unui strung. Operațiunea de roluit jante, fie ele din tablă, din aluminiu ori din aliaj este o reparație care necesită o mare precizie în executarea diferitelor etape. De aceea este important să cauți mereu un service auto autorizat care îți oferă garanția unui proces de calitate și de durată.

Vezi și

îndreptări-jante

De ce și la cine să apelezi pentru îndreptări jante în urma unui incident?

În urmă unui incident, cum ar fi o groapă, un trotuar sau un obiect de pe drum, janta se poate deforma. Acestea vor provoca o uzură a anvelopelor, vibrații și/sau uzura prematură a pieselor mecanice care țin roata. Tocmai această constatare a determinat multe service-uri auto...

Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?
Call Now Button