Jante OEM sau aftermarket? Ce alegi pentru mașina ta?

Jante OEM

jante OEM

În cercurile de șoferi, circulă de multe ori această întrebare: jante OEM sau aftermarket? Care este cea mai bună variantă pentru mașina ta? Am decis să lămurim această dilemă și să vorbim pe larg despre fiecare opțiune, avantaje și dezavantaje, astfel încât la final să iei cea mai bună decizie.

Jantele OEM sau originale – avantaje și dezavantaje

Jantele OEM sunt fabricate de către producătorul mașinii și au exact aceleași specificații ca și roțile cu care mașina a venit din fabrică. Aceste jante se potrivesc perfect cu anvelopele și cu sistemul de prindere, deci nu vei avea nicio problemă din acest punct de vedere. Jantele OEM au numeroase beneficii, tocmai din acest motiv se recomandă să le ai în vedere atunci când te gândești să schimbi jantele mașinii tale, indiferent dacă vorbim de unele din tablă sau aliaj. Unul dintre cele mai mari avantaje pe care jantele OEM le au este faptul că sunt ușor de înlocuit, având aceleași dimensiuni. Să luăm un exemplu pentru a înțelege cât de folositoare sunt de fapt – să presupunem că ești implicat într-un accident rutier care te obligă să îți schimbi una dintre jante pentru că nu poate fi reparată sau recondiționată. Dacă ai jante OEM, este de ajuns să schimbi doar janta avariată pentru că roțile originale se potrivesc în orice situație. În schimb, dacă ai jante aftermarket, vei fi nevoit să schimbi toate cele patru jante pentru că nu vei găsi una care să fie identică cu restul. Din acest punct de vedere, putem spune faptul că jantele OEM te ajută să economisești sume importante de bani pe termen lung.

Să vorbim însă și despre dezavantaje, iar unul care trebuie menționat este prețul. Jantele OEM sunt mai scumpe decât cele aftermarket. Însă și avantajele sunt pe măsură – dacă investești în astfel de jante, nu vei avea cheltuieli ulterioare prea mari. Jantele originale sunt mult mai rezistente decât cele aftermarket, însă chiar și așa, dacă ai parte de vreun incident, ele pot fi recondiționate ușor la un service auto. Operațiunea de îndreptat jante tablă durează maxim 10 minute, în timp ce în cazul jantelor din aliaj, poate dura maxim o oră. La final, vei avea jante ca noi. Acest lucru nu poate fi garantat în cazul jantelor aftermarket – îndreptarea perfectă s-ar putea să nu existe.

Jantele aftermarket sau replică – avantaje și dezavantaje

Jantele aftermarket sunt realizate de către producători independenți, fiind potrivite la mai multe tipuri de mașini. Acest lucru este atât un avantaj, cât și un dezavantaj. Jantele aftermarket sunt produse de masă, iar asta înseamnă costuri mai mici și implicit prețuri mai mici (acesta este și motivul pentru care majoritatea șoferilor optează pentru astfel de jante). În același timp însă, jantele de acest tip s-ar putea să îți aducă probleme la montare. Fiind produse pentru diverse tipuri de automobile, s-ar putea ca sistemul de prindere să nu fie perfect. Unii șoferi optează pentru jante aftermarket pentru că acestea pot avea dimensiuni mai mari. Din punct de vedere estetic, este un avantaj, însă trebuie să ai în vedere faptul că această diferență de dimensiune poate afecta confortul în timpul condusului. Pare că orice avantaj al jantelor aftermarket atrage după sine și un dezavantaj. AutoChelu îți recomandă să alegi responsabil, să te gândești nu doar la preț, ci la investiție pe termen lung, la calitate și siguranță. Jantele OEM bifează toate aceste condiții, fiind recomandate de fiecare dată de producători, dar și de cei care lucrează în acest domeniu (vulcanizări, service-uri auto etc.).

Vezi și

Jante aliaj versus jante tablă

Jante aliaj versus jante tablă. Bătălia calității

Este o jantă din aliaj mai bună decât una din oțel? Care sunt avantajele fiecăreia? Auzim aceste întrebări și le vedem pe fiecare forum de discuție a șoferilor din întreaga lume. Bătălia calității nu încetează pe niciun minut și este firesc, căci fiecare vrem să facem cea mai potrivită alegere pentru mașina noastră, alegere care ne va ajuta să avem parte de mai puține cheltuieli pe viitor. În trecut, jantele din aliaj erau folosite doar pentru mașini de curse, având un preț pe care nu și-l putea permite orice șofer.

Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?
Call Now Button