Jante monobloc sau demontabile – ce alegi pentru mașina ta?

jante monobloc

Jantele din aliaj sau aluminiu încep să fie preferate de un număr din ce în ce mai mare de șoferi care își doresc un nou aspect estetic pentru mașina lor. Puțini știu însă că sunt două tipuri de jante din aliaj – jantele monobloc și jantele demontabile. Vom vorbi despre fiecare tip de jantă în parte, despre avantaje și dezavantaje, astfel încât la final să poți lua decizia potrivită.

Jantele monobloc sau fabricate dintr-o singură piesă

Cele mai multe jante din aliaj sunt monobloc, adică sunt fabricate dintr-o singură piesă. Practic, jantele sunt fabricate prin introducerea aluminiului lichid într-o matriță predefinită. Prețul jantelor din aluminiu diferă în funcție de procedeul folosit pentru realizarea acestor jante din aluminiu. Spre exemplu, turnarea gravitațională este cel mai simplu mod de a obține jante monobloc – avantajul cel mai mare este faptul că janta rezultată are un preț mic, însă ea nu este atât de rezistentă ca o jantă turnată prin forjare (jantele obținute prin forjare sunt văzute ca un produs de lux, cu un preț pe care puțini și-l pot permite). Jantele monobloc obținute prin turnare gravitațională s-ar putea să te poarte de mai multe ori prin vulcanizări auto pentru servicii de reparații jante aluminiu. Revenind la tehnicile de turnare, iată care sunt acestea:

  • Turnare gravitațională: densitatea aluminiului nu este la fel de mare ca în cazul jantelor fabricate prin alte metode, jantele realizate prin această tehnică sunt ideale pentru șoferii care caută mai mult un design spectaculos la un preț mic.
  • Turnare la presiune joasă: este cea mai folosită tehnică pentru realizarea jantelor, jantele sunt apreciate nu doar pentru aspect, ci și pentru echilibrul între greutate și rezistență.
  • Modelare la presiune joasă și olărire: aceste jante combină avantajul jantelor produse prin turnarea gravitațională, adică prețul accesibil, cu rezistența jantelor forjate. Un lucru interesant de știut este faptul că O.Z a folosit această tehnologie în fabricarea jantelor pentru Formula 1, deci alegi jante fabricate prin modelare la presiune joasă și olărire, poți fi sigur că a fost o decizie bună.
  • Forjare: jantele sunt modelate dintr-un bloc de aluminiu folosindu-se presiuni foarte mari, produsul final nu este doar dens și rezistent, ci și foarte ușor. Această metodă de fabricare a jantelor implică costuri foarte mari, motiv pentru care sunt considerate de multe ori produse de lux.

Jantele demontabile, fabricate din 2 – 3 elemente

De cealaltă parte, jantele demontabile au în componența lor mai multe piese, de cele mai multe ori o parte centrală, un cerc și o siguranță, toate aceste elemente fiind sudate împreună pentru a ajunge la produsul final. Fiecare piesă este fabricată printr-o anumită metodă. Spre exemplu, piesa centrală este obținută de cele mai multe ori prin aceleași tehnici ca și janta monobloc, în timp ce cercul este realizat dintr-un disc de aluminiu sau magneziu. Jantele demontabile nu sunt atât de răspândite în rândul șoferilor din mai multe motive, principalul fiind prețul mare. Aceste jante sunt puse în aceeași categorie cu jantele forjate, produse de lux pe care doar o mică parte a șoferilor și le pot permite. Inițial, aceste jante au fost fabricate pentru mașinile de competiție, iar treptat au început să fie prima opțiune a șoferilor amatori de tuning. Jantele demontabile au marele avantaj al flexibilității – în cazul unui incident rutier, nu trebuie să schimbi întreaga jantă, ci doar piesa avariată.

Suntem curioși dacă tu cunoșteai toate aceste amănunte despre jante. Vei acorda o atenție mai mare jantelor în momentul în care trebuie să le achiziționezi? Dacă încă ești pe gânduri, te așteptăm la AutoChelu, sau ne poți suna la +40 (761) 677 707 , pentru mai multe infomații pe marginea acestui subiect.

Vezi și

Jante aliaj versus jante tablă

Jante aliaj versus jante tablă. Bătălia calității

Este o jantă din aliaj mai bună decât una din oțel? Care sunt avantajele fiecăreia? Auzim aceste întrebări și le vedem pe fiecare forum de discuție a șoferilor din întreaga lume. Bătălia calității nu încetează pe niciun minut și este firesc, căci fiecare vrem să facem cea mai potrivită alegere pentru mașina noastră, alegere care ne va ajuta să avem parte de mai puține cheltuieli pe viitor. În trecut, jantele din aliaj erau folosite doar pentru mașini de curse, având un preț pe care nu și-l putea permite orice șofer.

Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?
Call Now Button