De ce este nevoie să îți echilibrezi roțile mașinii?

Echilibrarea roțilorEchilibrarea roților

Mulți șoferi încă nu știu cât de periculos este să circule cu un dezechilibru al roților, motiv pentru care am ales ca în acest material să abordăm subiectul în ce mai mic detaliu, să vedem în ce situații este necesar să mergi la o vulcanizare auto pentru a-ți echilibra roțile și ce se poate întâmpla dacă nu faci acest lucru.

De ce apare dezechilibrarea roților?

Există mai multe cauze care pot sta la baza unui dezechilibru al roților, însă cea mai frecventă este carosabilul plin de gropi. Dacă ai luat o groapă sau o bordură, sunt șanse destul de mari ca roțile să se fi dezechilibrat pe loc. Poate nu vei observa acest lucru imediat, însă în momentul în care vei apăsa accelerația, s-ar putea să simți vibrații în volan sau pe scaun. Acesta este primul semn pe care mașina ți-l dă în momentul în care roțile sunt dezechilibrate. Dacă nu ajungi la service pentru a-ți echilibra roțile, vei vedea în scurt timp că anvelopele se vor uza mai repede și într-un mod neuniform.

Revenind la dezechilibrul roților, alte cauze pot fi: noroiul care rămâne pe interiorul jantei, căderea contragreutății de plumb de pe jante, dar și imperfecțiuni de fabricație (neomogenitatea materialelor, abateri dimensionale etc.).

Când este necesară echilibrarea roților?

În momentul în care observi că ceva nu este în regulă cu mașina, ar fi bine să programezi imediat o vizită la service pentru a se verifica echilibrarea roților. Se recomandă însă să faci asta chiar și dacă nu există semne, cel puțin o dată pe an sau la fiecare 15.000 km parcurși. Mai mult decât atât, ori de câte ori montezi anvelope noi pe mașină sau când schimbi anvelopele de vară cu cele de iarnă, cere și o echilibrare a roților pentru a te asigura că vei conduce în siguranță tot timpul.

Este important să acorzi atenția necesară anvelopelor pentru că de ele depinde performanța mașinii tale, dar și siguranța condusului. Dacă roțile sunt dezechilibrate, nu se mai poate menține contactul cu solul, aderența la carosabil scade, încep probleme cu direcția și sistemul de frânare. Vibrațiile pe care le simți la o ușoară accelerare, vor deveni periculoase odată cu creșterea vitezei de deplasare. În plus, dezechilibrul roților determină uzura rapidă a unor elemente precum rulmenți, amortizoare și mecanism de direcție. Să nu mai vorbim de anvelope, care se uzează mult mai rapid și neuniform.

Verificarea echilibrării roților periodic te ajută să economisești bani:

  • cu schimbul anvelopelor – anvelopele nu se vor mai uza atât de repede și neuniform, deci vei putea circula cât mai mult timp cu ele.

  • cu alte lucrări de reparații – dacă roțile sunt echilibrate, nu sunt afectate alte elemente ale mașinii, cum ar fi direcția, frânele, amortizoarele sau rulmenții.

  • cu combustibilul – dacă roțile sunt echilibrate, mașina va avea performanțe mai mari și un consum mai mic de combustibil.

Echilibrarea roților se realizează la orice vulcanizare auto sau service specializat, cu ajutorul unui aparat de echilibrare. Se identifică punctele slabe și se adaugă contragreutăți din plumb pe circumferința jantelor în acele puncte pentru a echilibra roțile corespunzător. Nu este o operațiune ce necesită mult timp, așa că, nu amâna și nu evita service-urile auto, mai ales când mașina îți dă semne că ceva nu este în regulă. Orice vibrație ar trebui să te trimită la service – uneori poate fi doar un dezechilibru al roților, alteori poate fi o problemă mult mai gravă. Prevenția este bună în toate domeniile, așa că, ai grijă de mașina ta și condu mereu în siguranță! Pentru orice problemă legată de mașina ta, te așteptăm la service AutoChelu din Brașov.

Vezi și

Jante aliaj versus jante tablă

Jante aliaj versus jante tablă. Bătălia calității

Este o jantă din aliaj mai bună decât una din oțel? Care sunt avantajele fiecăreia? Auzim aceste întrebări și le vedem pe fiecare forum de discuție a șoferilor din întreaga lume. Bătălia calității nu încetează pe niciun minut și este firesc, căci fiecare vrem să facem cea mai potrivită alegere pentru mașina noastră, alegere care ne va ajuta să avem parte de mai puține cheltuieli pe viitor. În trecut, jantele din aliaj erau folosite doar pentru mașini de curse, având un preț pe care nu și-l putea permite orice șofer.

Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?
Call Now Button